top of page

Zpěvná trubice: Jak na hlas od A do Z



Chcete konečně vědět, jak nepřijít o hlas, když celý den mluvíte? Nebo jak být hezky slyšet, aniž byste museli řvát? Jak ovládnout hlas a hezky o něj pečovat?


Znáte koncept „Zpěvné trubice”?

Zpěvná trubice našeho těla začíná v podbřišku. Pokud máme v podbřišku pozornost, a dalo by se říct „lehoulinké zatnutí“, máme hlas ukotvený. Pak nám neulétne. Stalo se vám někdy, že vám hlas ulétl jako plandavý hadr v podzimní fujavici?




Pokračuje přes bránici, ta nám zajišťuje základní stabilitu a to, aby ses nám hlas nechvěl. Jednoduše napsáno, nadechněte se uvolněte do bříška a jemně vyfukujte syčením – zaměřte se na to, aby výsledný zvuk syčení byl rovný, plynulý a rovnoměrný. Více o technice syčení si zdarma přečtěte v Daliho eBooku Společenstvo bránice.




Pokračujme výše do hrudníku, kde kultivujeme barvu a zesilujeme zvuk – hrudním rejstříkem.Následujeme do krku, který je třeba mít otevřený. Občas je fajn si zívnout – otevřeme se vám krk. Díky tomu nic v krku nechrčí a nebolí.Pokračujeme přes ústa – máte je otevřené? Doopravdy dokořán – jako když děláte u lékaře „Á”?




Světe, div se, ani u úst zpěvná trubice nekončí. Můžeme jít ještě výše.Zpěv a mluvený projev ještě vytahujeme ve tváři nadšením, zvednutým obočím a představou…


Výsledek této práce je famózní – hlas zní krásně, čistě a bohatě. Je otevřený a nikde nic nebolí. Zvuk volně proudí celým tělem a je příjemný. Krásné je, že tyto techniky fungují univerzálně, obvzláště hezky jdou nepěvcům a na lidem, kteří nemají se zpěvem a prací s hlasem žádné zkušenosti. Cvičení skvěle fungují na mluvený projev i zpěv.

Chcete se dozvědět více o konceptu Zpěvné trubice? Naučit se zpívat a mluvit otevřeným hlasem?Tak přijďte na můj kurz Otevření hlasu pro lepší mluvený projev a zpěv.

148 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page